Следвайте Гласове в ТелеграмДо края на юли България трябва да представи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДо края на юли България трябва да представи
Коментари Харесай

Кабинетът обмисля ограничаване с 30% на Марица-изток, затваряне на Бобов дол и Брикел

Следвайте " Гласове " в Телеграм

До края на юли България би трябвало да показа в Брюксел окончателните си оферти за промени в Плана за възобновяване, с цел да има късмет да продължи да усвоява парите по него, написа " Капитал ". Още през януари предходният парламент задължи държавното управление да стартира договаряния с Европейската комисия по някои от параметрите в проекта, като най-ключовото беше да отпадне условието за ограничение на активността на въглищните Топлоектрически централи (ТЕЦ) до 2026 година На 23 юни в Народното събрание министър председателят Николай Денков съобщи, че по време на служебното държавно управление няма съвсем никакъв прогрес за промени в проекта в сходство с решението на Народното събрание.

Този развой се водеше от служебния кабинет на президента Румен Радев в последните месеци, само че нямаше обществена информация по какъв начин тъкмо вървят договарянията, какви промени се разискват и изобщо какви са възможностите за плануваните промени. С встъпването в служба на кабинета " Денков " очевидно има оживление по тематиката, защото импровизирано се появи план за изменение на проекта за възобновяване, направен от Министерството на енергетиката. В документа, с който " Капитал " разполага, обаче има доста по-различни неща от тези, които Народното събрание даде мандат да се желаят. Например вместо отпадане на ангажимент за въглищните централи се предлага понижаване на работата на ТЕЦ-овете в комплекса " Марица-изток " и прекъсване на активността на " Бобов дол " и " Брикел " (макар и да не са упоменати конкретно). Включено е още отпадане на въглищата като гориво в топлофикациите до 2030 година, което може да остави хората в градове като Перник, Русе и Сливен без парно.

Това се разминава с гласуваното от депутатите решение при започване на януари, което целеше цялостно опазване на въглищните мощности. Но пък то беше взето под натиска на митинги и преди задаващите се парламентарните избори, което подтикна депутатите към популизъм. В началото на май даже служебният енергиен министър Росен Христов призна, че условието е непостижимо и централите в " Марица-изток " може да съществуват единствено като балансиращи мощности, тъй като няма кой да купува скъпия им ток. Това се удостоверява през последните два месеца, в които без каквито и да е ограничавания активността на ТЕЦ-овете в страната е намаляла на половина поради спадащите цени на силата. Така че от тази позиция новите оферти наподобяват по-постижими.

Въпреки това съгласно Делян Добрев от ГЕРБ по този начин препоръчаният вид за промени, който е прелиминарен и към момента се разисква, е в несъгласие на решението на Народното събрание от януари тази година. " По тази причина ще предложим още идната седмица да има чуване на енергийния министър, с цел да разберем за какво се работи в тази посока ", споделя той в коридорите на Народното събрание в сряда (12 юли).

А даже тези промени да бъдат изяснени и утвърдени бързо, няма гаранция, че до края на тази година България ще може да получи нов транш по проекта за възобновяване. По график имаме право на заплащане от 724 млн. евро, само че за него са нужни още куп промени, които Народното събрание и министерствата би трябвало да изпълнят.

Инфо: Дневник

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР